tirsdag 3. februar 2009

Jeg har valgt sangen Know your enemy av bandet Rage Against the Machine. Bandet består av Tom Morello på gitar (spiller i Audioslave nå) , Zach De La Rocha vokal , Tim Commerford på bass (også gått videre til Audioslave) og Brad Wilk på Trommer (også til Audioslave).
Nøkkelordet for tolkning av sangen er "defiance" (motsette seg). Sangen har en generell aggresiv holdning, og prøver å formidle et budskap som går ut på at du ikke må sloss mot feil fiende (noe som ligger i navnet), men også at du må åpne øynene og se på verden rundt deg. Ikke lenger leve i ignoranse.
Med strofer som blant annet: "we don't need the key, we'll brake it", "something must be done. About vengeance, a badge and a gun" og "fight the war, fuck the norm" så vil RATM (forkortelse på Rage Against the Machine) egge mengden til, kanskje ikke opprør, men å demonstrere mot det de mener er feil. Hvis vi ser bort ifra at RATM spiller om en spesiell sak her (Bush regjeringen) kunne det fint vært mulig å henspille denne sangen til andre revolusjoner og lignende. 
For å forstå denne teksten må man først ha visse kunnskaper om politikk, helst Amerikansk og. Også for å få et godt utbytte av sangen er det så og si ett kriterie å iallefall ha sympati for venstresiden av Amerikansk politikk. 
Teksten har visse skildringer, som blant annet "As we move into 92, still in a room without a view" mener de at USA er et mørkt rom uten vinduer, som da hennspeiler til den generelle amerikaners mangel på internasjonal kunnskap. Rim er også ganske ofte brukt.
Selve mønsteret i sangen er ganske kjedelig. Det er først en alternativ intro, som bygger seg opp. Derreter glir det over i et hovedriff/ refreng, og derreter over til en del med veldig lite instrumental, men veldig mye vokal, og til riff/refreng, og derreter vokal, og så riff/refreng etterfulgt av en solo.
En ganske dårlig forklaring, men hvis du er interessert kan du trykke på linken over, og høre etter de veldig tydelige overgangene. 
Musikken og teksten passer ypperlig sammen. Musikken gjennspeiler aggresjonen som blir uttrykt i teksten, og fordobler dermed effekten. 
Å si at denne sangen inneholder sammfunnskritikk, er en underdrivelse. Denne sangen er vel nær grenseland for hvor radikal og revolusjonær en sang(tekst) kan bli.

Ingen kommentarer: