tirsdag 3. februar 2009

Brasil-Norge

Jeg har bare limt inn analysen av "Brasil-Norge":

Innledning

Diktet heter Brasil- Norge, og er skrevet av Lars Saabye Christensen. Det ble utgitt i 1998 i diktsamlingen Passninger.

I diktet fremstiller Christensen Brasil i ett bedre lys enn Norge. Han skriver f. eks: ”hvis Norge er våt sement er Brasil en syngende elv, hvis Norge er lårhøner er Brasil flytende muskler”. Med dette mener han at Norge er underlegne Brasil, men når han skriver: ”den norske skogen reiser seg og sprenger tregrensene den stiger langs sine stammer og rister løs, og legger et helt kontinent i kram skygge” mener han at ”lille” Norge klarer til tross for alle odds å slå Brasil.

Diktet henspiller til det som nå har blitt en legendarisk fotballhendelse, der Norge slo Brasil 2-1.

Temaet i diktet er VM- kampen mellom Norge og Brasil i 1998. Temaet er også alle forskjellene mellom Norge og Brasil.

 

Hoveddel

Diktet er ikke bygd opp etter noe spesielt mønster. Hovedoppbygningen i diktet er at først blir det skrevet en setning om Norge, så en setning om Brasil som beskriver ca. det samme.

Diktet er også delt inn i strofer, men det er ulike lengder på dem. Diktet har ingen fast rim og rytme, du finner også lite eller ingenting av bokstavrim og enderim.

Virkemiddelet gjentakelse brukes i diktet. I diktet sammenlignes Norge og Brasil, og i den første strofen gjentar setningen ”Hvis Norge er… er Brasil…” seg mange ganger.

Vi finner og fullstendige setninger, men det er ikke noen punktum i diktet, så setningene flyter litt over i hverandre. Det er også mange kontraster, og diktet bygger på sammenligninger av Norge og Brasil.

Det er metaforer i diktet, som blant annet: Norge er våt sement, Brasil er en syngende elv osv. Andre språklige bilder er at ”den norske skogen reiser seg og sprenger tregrensene”. Dette kan bety at lille Norge klarte å seire over store og mektige Brasil. Norge vant fotballkampen, og landet reiser seg. Det gjør også publikum, og de klapper og heier.

 

Konklusjon

Diktet handler som sagt om fotballkampen mellom Norge og Brasil, der Norge seiret over Brasil. Og budskapet i det er at selv noe lite og kjedelig kan seire. Fasaden er ikke alt som teller, det bevises i denne fotballkampen. Norge hevet seg over Brasil, selv om dette overrasket mange.

 

Ingen kommentarer: