tirsdag 10. februar 2009

The Pretender

Jeg valgte musikkvideoen til Foo Fighters 
"the pretender". The Pretender er fra albumet Echoes, Silence, Patience & Grace, som ble utgitt i 2007. Foo Fighters ble started av eks. trommisen i Nirvana Dave Grohl. 
Sangen hører klart til genren Rock, og har som de fleste andre rockesanger, ungdom/unge mennesker som målgruppe. 
Teksten handler selvfølgelig om kjærlighet. Der en prøver å overbevise at kjæresten sin om at han er spesiell. Det vil si at det de to har sammen ikke bare er enda et håpløst forhold, men noe spesielt. Dette er stort sett det gjenngående budskapet gjennom hele sangen. Teksten forteller også om hemmeligheter i et forhold, og jeg antar at det ikke er noe hemmeligheter i dette, og det er derfor det er spesielt. Grunnen til at jeg analyserer det sånn er fordi refrenget starter med: "What if i say i'm not like the others? what if i say i'm not just another one of your games".  
Videoen er regissert av Jezze Peretz som har regissert mange av deres andre musikkvideoer, som blant annet "Long road to ruin". 
Musikkvideoen til The Pretender er en litt alternativ konsertvideo, der alle bandmedlemenne kommer ut fra bak en rød vegg under introen, inni noe som ser ut som en lagerbygning. Ca. under det første refrenget viser en opprørspolitimann seg. Fokuset er mest på ham under hele andre vers, der han blant annet trekker batongen sin. Ved starten av andre refreng roper politimannen, og ca. 20 andre dukker opp. Under hele tredje vers klargjør politimennene seg, men de holder seg på andre siden av en linje på gulvet. På et rolig parti før tredje og siste refreng stormer politimennene mot bandet, og akkurat på trommeslaget som skiller den rolige delen fra refrenget sprekker den røde veggen bak bandet, og det spruter noe som ser ut som vann ut. Vannet strømmer ut under det siste refrenget og avslutningen der Dave Grohl knuser gitaren sin mot bakken.
Jeg mener at teksten og videoen er ganske usammenhengende. Når det i teksten synges om kjærlighet, og det i videoen "kjempes" mot politi, er den eneste tydelige linken at på slutten av hvert refreng synges det "What if i say that i will never surrender".
De eneste vi møter er Bandmedlemmene og ca. 20 opprørspoliti, og det er heller ikke noe spesiellt miljø å skryte av utenom lagerbygningen. 
Det aspektet ved videoen som interesserer meg mest er timingen mellom musikk og video, spesiellt i scenen der veggen/glasset sprekker. Det er også i en viss forstand en gåtefull video, man vet ikke hvorfor politiet angriper bandet osv. så du ender opp med å fundere litt over den til tross for at den ikke virker særlig dyp. 
Jeg kunne ikke finne noen referenser til anne litteratur eller musikk, men jeg la ved linker til både video og tekst over. 
Det er en generellt aggresiv stemning over videoen med politiet og alt. Selvom det ikke direkte vises noe vold, er det tydelig hva som kunne skjedd hvis ikke alt vannet hadde kommet.
Jeg finner ingen åpenbar symbolikk, men jeg kan gripe en tynn tråd ved å påstå at hvis man holder ut lenge nok vil det gå over. Grunnen til dette er fordi bandet gjorde ikke noe mot politimennene, men når de angrep ble de blåst bakover av vannet som brøt igjennom glasset.
Filmingen er stort sett i nør og ultranør filmin i normal-, og froskeperspektiv, men oversiktsbildene er stort sett i fugleperspektiv. Det er ikke så mange av disse oversiktsbildene, og man føler dermed at man mest ser opp på personene i filmen. 
Hvis man ser bort fra versene, mener jeg at videoen støtter teksten. Den er også et veldig bra virkemiddel for lydbildet. Den retter også stor opmerksomhet mot artisten fordi det til syvende og sist er en konsertvideo. 
De som har sett noen musikkvideoer av Foo Fighters før, vet at de i mange tilfeller liker å benytte seg av humor i videoene sine. I denne derimot virker det som om de vil virke ganske rebelske, fordi det eneste man har å gå etter er jo at de blir angrepet av politiet. 
Det understreker også det originale imaget til Foo Fighters, nemlig at de er et rockeband og ikke et boyband. 
Grunnen til at jeg valgte denn sangen/videoen er fordi jeg er en fan av bandet. Første gang jeg hørte denne sangen (jeg hørte den når jeg så musikkvideoen) fikk jeg frysninger, og for meg er det et godt laget stykke musikk hvis lytteren føler det fysisk. 
 
 

1 kommentar:

Ugler i mosen! sa...

Bra skrevet Oscar, da tenekr jeg spesielt på ordlegging og språk. Synes det er bra at du går detaljert inn på filmanalysen!!. Selv har jeg ikke sett noen musikkvideoer av foo figters så jeg vet ikke så mye om de, men dette ser veldig bra ut.!

Pål